Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten är en myndighet som ligger i framkant när det handlar om teknik och utveckling. IT-avdelningen består idag av ca 350 medarbetare och växer kraftigt för att möjliggöra genomförandet av pensionsgruppens överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner. För oss inom IT innebär detta nyutveckling, under många år framöver, av ett flertal nya pensionsförmånssystem med den senaste tekniken och arbetssätt. Som en del av vår IT-avdelning kommer du att verka i en miljö präglad av stort driv och hög ambitionsnivå samtidigt som vi värnar om en sund balans mellan arbete och privatliv. Vår vision är att leverera bäst IT för Sverige.

Vi på Pensionsmyndigheten hanterar åtta miljoner användare och som motsvarar värden upp till tio procent av Sveriges BNP. Det ställer höga krav på teknik, användbarhet, säkerhet och oss som jobbar här och våra arbetssätt. Vi strävar hela tiden efter att hitta innovativa och kreativa lösningar både för våra kunder och som myndighet.

Vill du arbeta med moderna webbplatser på en arbetsplats där kultur och kompetensutveckling värderas högt? Är du vår nya scrum master som trivs när du får eget ansvar men samtidigt arbetar i team tillsammans med dina kollegor? Läs då vidare!

Rollen som Scrum master

Som en del av vår IT-avdelning kommer du att verka i en miljö präglad av stort driv och hög ambitionsnivå. Du kommer att ingå i ett team och arbetar utifrån en teambaserad organisation. Du kommer kunna arbeta både från kontoret eller hemifrån, hos oss är det otroligt viktigt att må bra på och av jobbet!

Webbplatsen bygger på en mikrotjänstarkitektur och har driftsättning av nya funktioner flera gånger i veckan. Det innebär stora möjligheter till kompetensutveckling och spännande tekniska utmaningar då du arbetar tillsammans med både kollegor från IT men även verksamheten. Pensionsmyndigheten ligger långt framme när det gäller teknik och vår IT-avdelning har en framskjuten plats inom myndigheten.

Teamen hos oss är tvärfunktionella och självgående för att kunna hantera alla delar av utvecklingskedjan. Vi jobbar i 2-veckorssprintar och genomför inkrementsplanering var 10:e vecka och jobbar enligt SAFe-ramverket där arbetet med webben sker över flera tåg. Vi driftsätter ofta och våra automatiska tester är viktiga i detta arbete. Vi har dessutom agila coacher som stöttar oss i det agila arbetet.

Vi söker en erfaren Scrum master med erfarenhet av komplexa system och av moderna webbplatser med många besökare. Du tycker det är kul att driva och ansvara för synkningsmöten och hålla ihop arbetet med plattformen. Beroende på din profil kan du utöver rollen som Scrum master förstärka teamet med t. ex utveckling i Java, incidenthantering, test, analyser eller kanske DevOps.

Arbetet består av att leda ett agilt team med produktägare och utvecklare. I arbetet ingår självklart de agila ritualerna. Du coachar och håller agila värden levande i teamets vardag på många sätt. Du kommer arbeta i ett team som har kollegor både i Stockholm och Luleå.

Din arbetsplats är placerad i ljusa och trevliga lokaler i Stockholm (Hornstull) eller Luleå.

Utbildning, erfarenhet och personliga egenskaper

För att lyckas i rollen ska du;

 • vara utbildad systemvetare, dataingenjör eller har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt.
 • ha erfarenhet av att arbeta med systemutveckling. Om du dessutom redan kan Java och dessutom är bekant med Spring Framework, kommer det att underlätta när inte all din tid går till att leda teamet.
 • ha både utbildning i och erfarenhet av agil metodik.
 • gärna ha tidigare ledningserfarenhet och minst ett verkligt engagemang i människor, team och motivation. Om du inte har mycket formell ledningserfarenhet, har du åtminstone till exempel lätt för att leda möten och diskussioner.
 • ha förståelse för systemutveckling som process.
 • behärska svenska väl. All kommunikation och dokumentation är på svenska.
 • ha ett engagemang i ditt team och i att finna och skapa det som får teamet att fungera och trivas.

Det är meriterande om du;

 • har arbetat med affärskritiska system med höga krav på upptid
 • har arbetat med något av följande; java, Spring, Spring Boot, Jenkins, Maven, Rancher, Git, Bitbucket, Jira, Confluence, IntelliJ, Oracle, SQL
 • god kunskap om Continuous Delivery

I övrigt är det ett plus om du har certifiering som Scrum Master och har arbetat inom SAFe-ramverket.

För att trivas i rollen som Scrum master hos oss är det viktigt att du som person är positiv, utåtriktad och initiativtagande - och självklart föredrar du att arbeta i team.
Du får stora möjligheter att utvecklas i din roll och att ta mycket ansvar.
Det är viktigt att du har en god samarbetsförmåga och trivs med vårt klimat där kompetensspridning är en naturlig del i arbetet. Vi ser också att du har en förståelse och trivs med det agila arbetssättet och har ett intresse av att jobba i tvärfunktionella team.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Vi använder oss av intervjuer och tester i kombination i urvalsprocessen.
Vi tillämpar provanställning om 6 månader. Tjänsten är placerad i Stockholm/Luleå.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan anställning.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

För mer information

För mer information om tjänsten kontakta
gruppchef Hanna Jokimaa, hanna.jokimaa@pensionsmyndigheten.se

Välkommen med din ansökan!

Vill du läsa mer om vår IT-avdelning? Gå då in på pensionsmyndigheten.se/itjobb

#VårtJobbBerörAlla

Har du skyddade personuppgifter kontakta rekryterande chef som hjälper dig med din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer PSL 2023-38
Facklig företrädare
 • Helena Blomkvist, ST, 010-4542853
 • Liv Berntsson, Saco-s, 010-4543419
Publicerat 2023-03-10
Sista ansökningsdag 2023-04-04

Tillbaka till lediga jobb