Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 415 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 911 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert. Vi har ca 25 miljoner digitala kundkontakter per år. Vi är cirka 1700 medarbetare på åtta orter, från Luleå i norr till Halmstad i söder.

Vi gör pensioner enklare!

Vi på Pensionsmyndigheten hanterar åtta miljoner användare och värden upp till tio procent av Sveriges BNP. Det vi gör är därför viktigt på riktigt vilket ställer höga krav på teknik, användbarhet, säkerhet och på oss som jobbar här - inklusive våra arbetssätt.

Eftersom vi är övertygade om att vi möter dessa krav bäst om vi alla är motiverade, engagerade och mår bra, så jobbar vi agilt med SAFe (Scaled Agile Framework) som bas i vår verksamhetsutveckling med IT. IT-avdelningen består idag av ca 350 medarbetare. Som chef inom IT kommer du att verka i en miljö präglad av stort driv och hög ambitionsnivå samtidigt som vi värnar om en sund balans mellan arbete och privatliv. Vi arbetar för en inkluderande kultur där alla mår bra på och av jobbet. 

Vi letar efter dig som vill vara med och bidra till samhällsnytta genom att hitta innovativa och kreativa lösningar både för medborgare och myndighet. 

Vår vision är att leverera bäst IT för Sverige!

Arbetsbeskrivning

Arbetet innebär att vara gruppchef för Enterprise Design på inom enheten Strategisk Transformation. Tjänsten är placerad i Luleå och resor till Stockholm kommer förekomma.

Grupperingen består av ett tiotal Arkitekter och transformationsledare som designar, utvecklar och driver vår utveckling tillsammans med flera avdelningar i tvärfunktionella arbetsformer, från myndighetens agila utvecklingståg till samarbeten med andra myndigheter och bolag. 

Grupperingen rymmer myndighetens Enterprise Architecture-råd och har ett långtgående ansvar för vår referensarkitektur och verksamhetsutveckling med IT.

I uppdraget som gruppchef har du ett särskilt ansvar att genom våra strategier leda och styra gruppens arbete, driva frågor inom både IT-avdelningens och myndighetens utvecklingsarenor samt fokusera på den strategiska inriktningen för hela myndigheten. 

Du har budget -och personalansvar samt ansvarar för gruppens resultat. 

I uppdraget ingår att driva effektiviseringsarbete genom förbättrings -och förändringsaktiviteter inom både gruppen och leveransområdet. I ditt ledarskap ansvarar du för att inspirera och stödja dina medarbetare genom att skapa en kreativ och inkluderande miljö, som underlättar delaktighet, ansvarstagande och engagemang. Målet är att alla medarbetares olika egenskaper, erfarenheter, förmågor och kompetenser tas till vara på bästa sätt.

Du verkar i en uppskalad agil utvecklingsmiljö där team, tåg, värdeströmmar och tvärfunktionellt arbete är centralt och du kommer ha en mycket aktiv del i den framtidsbild vi skapar tillsammans. Inom enheten Strategisk Transformation finns även syskongruppen Operational Excellence, totalt ett stark fokus på både VAD:et och HUR:et alltså!

Utbildning och Erfarenhet

För att lyckas i rollen ska du ha:

- Erfarenhet av agil IT-utveckling och transformation
- En relevant akademisk utbildning eller motsvarande erfarenhet 
- Flerårig erfarenhet som chef med fullt ansvar för budget, prognos samt personalansvar t.ex. rekrytering och arbetsmiljö
- Erfarenhet av att med goda resultat ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela  verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
- Tidigare erfarenhet av rollen som chef med ansvar för en organisations IT-utvecklingsarbete
- Erfarenhet av, och förmåga att leda en grupp som har stor teknisk kompetens 
- All dokumentation sker på svenska varför det är viktigt att du behärskar svenska språket väl

Meriterande:

- Erfarenhet av arbete med Enterprise Architecture
- Goda erfarenheter av att driva och leda i en komplex organisation med höga krav på att samordna och prioritera olika intressenters krav och behov
- Goda kunskaper inom något/några arkitekturskrå, från system- till affärsarkitektur 
- Du har erfarenhet av att arbeta i en hybrid miljö 
- Du tycker om förändringsarbete och är van att leda och coacha människor i detta

Egenskaper 

Du delar vårt fokus på ständiga förbättringar, effektiva flöden och agila arbetssätt och har en naturlig fallenhet för Servant leadership och tillitsbaserat ledarskap.

Vi ser att du har en förmåga att se hur olika delar bidrar till att skapa en fungerande helhet och du gillar balansen mellan att få din gruppering att växa och arbeta strategiskt i ledningsgrupp. Du äger en utvecklad känsla, och lyhördhet, för att kommunicera och samarbeta med din omgivning - både på ledningsnivå och med myndighetens övriga anställda. Du tycker om förändringsarbete och är van att leda, inspirera och coacha människor igenom detta, även på distans. Vi arbetar aktivt med vårt medarbetarskap som omfattar alla på myndigheten och består av tre nyckelområden. Vi tar ansvar, möjliggör förändring och driver utveckling.

I urvalet kommer vi lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper med betoning på ledaregenskaper samt lämplighet för rollen.

Övrigt 

Tjänsten är en tillsvidareanställning och vi förbehåller oss rätten att tillämpa provanställning om 6 månader vid behov. Tjänsten är placerad i Luleå som är en av IT-avdelningens kärnorter (Stockholm är den andra).

Vi kommer till sommaren 2023 att flytta in i helt nybyggda lokaler på Porsön vid Science Center i anslutning till universitetet. Vårt kontor i Stockholm är i direkt anslutning till Hornstulls tunnelbana. 

Vi tillämpar hybridarbete med hög individuell frihet, och tillhandahåller utrustning för effektivt hemarbete.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan anställning.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund. IT-avdelningen driver sedan en tid tillbaka initiativ för att öka medvetandegrad med fokus på jämställdhet. 

Har du skyddade personuppgifter kontakta rekryterande chef som hjälper dig med din ansökan.

#VårtJobbBerörAlla#

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Luleå
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer PSL 2023-80
Kontakt
  • Daniel Andersson, Daniel.o.andersson@pensionsmyndigheten.se
Facklig företrädare
  • Linda Modin, Saco-s, 010-4543336
  • Helena Blomkvist, ST, 010-4542853
Publicerat 2023-05-10
Sista ansökningsdag 2023-05-28

Tillbaka till lediga jobb