Pensionsmyndigheten

Nu söker vi en jurist med erfarenhet av fondregelverken och som vill vara med i arbetet att upphandla och granska fonder till fondtorget för premiepensionen och skapa de bästa förutsättningarna för en trygg och bra pension. Du kommer arbeta med komplexa juridiska frågor som kan uppstå i avtalsrelationen med fondförvaltarna, utreda rättsliga frågor samt granska avtals- och regelefterlevnad.

Fondtorgsnämnden är en nystartad myndighet som ska upphandla fonder till premiepensionens fondtorg och granska att fondförvaltare och fonder uppfyller villkoren i fondavtalen. För närvarande uppgår det förvaltade kapitalet på fondtorget till ca 2000 miljarder kronor.

Arbetsbeskrivning

Du kommer att genomföra utredningar och juridiska bedömningar inom Fondtorgsnämndens verksamhet. Arbetet kommer ske i nära samarbete med myndighetens övriga medarbetare och enhetschef men du kommer också arbeta självständigt. Tjänsten innebär att erbjuda högkvalitativ juridisk rådgivning och bedömningar avseende exempelvis avtalsefterlevnad, fondjuridik och associationsrätt samt bistå i arbetet med att upprätta myndighetens fondavtal. I arbetet ingår även att styra och stödja verksamheten i tolknings- och tillämpningsfrågor. Dina arbetsuppgifter kommer att vara varierande med stor möjlighet att påverka och utveckla verksamheten.

Utbildning och Erfarenhet

Vi söker dig som har:

  • Jur.kand. eller juristexamen med mycket goda juridiska kunskaper
  • Minst tre års erfarenhet av kvalificerat och för tjänsten relevant juridiskt arbete inom civil- och näringslivsrättsliga frågor inklusive fondregelverken och avtalsrätt, från tex advokatbyrå, myndighet, fondbolag eller annan organisation.
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal, skrift och läsförståelse.

    Det är meriterande om du har:
  • Fullgjord notarietjänstgöring eller motsvarande erfarenhet av domstolsarbete
  • Erfarenhet av förvaltningsrättsliga frågor eller socialförsäkringsfrågor.

Egenskaper 

I denna roll arbetar du självständigt och strukturerat med förmågan att på egen hand driva ditt arbete framåt och komma med egna lösningsförslag. Du har en analytisk förmåga och kan snabbt urskilja centrala juridiska frågeställningar, ofta ur material som både är komplext och omfattande. På ett smidigt sätt kan du skifta mellan detaljer och helhet, ibland under tidspress, för att göra väl avvägda leveranser. I samarbete med både jurister och medarbetare som inte arbetar inom området dagligen har du förmågan att förklara och förankra juridiska aspekter på ett lättförståeligt sätt och du har ett lösningsorienterat synsätt. Du ser också positivt på att lära dig nya saker och ta ansvar för nya områden. Uppdraget kräver också att du är mycket noggrann och har bra samarbetsförmåga.

Övrigt 

Fondtorgsnämnden är en nämndmyndighet bestående av ett antal ledamöter som regeringen utser. Pensionsmyndigheten är värdmyndighet och upplåter som sådan lokaler samt sköter administrativa och handläggande uppgifter åt Fondtorgsnämnden.

Organisatoriskt kommer du att vara anställd av Pensionsmyndigheten där du ingår i den kanslifunktion som arbetar för Fondtorgsnämnden. Tjänstgöringsort är Botkyrka, i våra nyrenoverade lokaler i Tumba Bruk.

Tjänsten är en tillsvidareanställning, tillämpning om provanställning på 6 månader kan bli aktuellt. Vi använder oss av intervjuer och tester i kombination i urvalsprocessen.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Pensionsmyndigheten tillämpar hybridarbete där det finns möjlighet till distansarbete enligt överenskommelse.

Har du skyddade personuppgifter kontakta rekryterande chef som hjälper dig med din ansökan.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Tumba
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer PSL 2023-4
Kontakt
  • Magnus Strömer, 0104598529
Facklig företrädare
  • Linda Modin, Saco-s, 010-4543336
  • Helena Blomkvist, ST, 010-4542853
Publicerat 2023-01-16
Sista ansökningsdag 2023-03-26

Tillbaka till lediga jobb