Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 388 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 900 000 fondbyten och skickar ut 7,8 miljoner orange kuvert. Vi är cirka 1800 medarbetare på åtta orter, från Luleå i norr till Halmstad i söder.

Pensionsmyndigheten har som mål att vara expert inom pensionsområdet och en källa till kunskap bland uppdragsgivare, allmänhet och pensionsaktörer. Detta innebär att vara ledande inom arbetet med att följa, analysera och informera om pensionssystemets utveckling och effekter för enskilda och samhälle. För att säkerställa detta utvecklar och förvaltar Pensionsmyndigheten en statistikplattform för att kunna skapa pedagogiska och faktabaserade rapporter och mikrodata för analyser och utvärderingar. Det är här du kommer in i bilden!

Just nu är vi inne i ett intensivt utvecklings- och förändringsarbete och behöver förstärka våra team som ansvarar för utveckling och underhåll av vår statistik- och analysmiljö. Det är ett arbete som ställer höga krav på kvalitet och noggrannhet, men som också innebär spännande utmaningar och möjligheter till innovation i gränslandet mellan IT och analys. Våra team är tvärfunktionella och jobbar enligt det agila ramverket SAFe där teamen ansvarar för att förstå och omsätta verksamhetens behov till hållbara tekniska lösningar.

Arbetsbeskrivning

Vi söker dig med kunskap om datalagerutveckling, inklusive datalagerarkitektur, som ska arbeta med att vidareutveckla och förvalta Pensionsmyndighetens statistikplattform. Plattformen består av en windows-miljö med Microsoft SQL-server som databashanterare, integrationsverktyget SAS Data Integration Studio, gränssnitt för extern och intern statistikpresentation samt ett par egenutvecklade webbapplikationer. Datalagret uppdateras varje natt med data från myndighetens olika handläggnings- och förmånssystem och data förädlas sedan i olika steg, från rådata till färdig statistik.

I arbetsuppgifterna ingår:

 • drift, förvaltning och utveckling av datafångsten från myndighetens olika kärnsystem till Pensionsmyndighetens datalager
 • utveckling och anpassning av datalagrets arkitektur
 • att analysera, designa och implementera ETL-flöden för god prestanda, spårbarhet och säkerhet
 • informations- och datamodellering
 • viss administration av Microsoft SQL server
 • att ha ett nära samarbete med statistikansvariga, dataanalytiker och systemarkitekter för att säkerställa krav på transformationsregler och datamodeller i datalagret
 • dokumentation för att underlätta förvaltning och användning av datalagret

Utbildning och Erfarenhet

Vi söker dig som har eftergymnasial utbildning, exempelvis inom data- eller systemvetenskap. Arbetslivserfarenhet inom för tjänsten relevant område är meriterande.

För att lyckas i rollen har du kunskap om och stort intresse för ett par av dessa områden:

 • relationsdatabaser, datalagerarkitektur
 • DW/BI-utveckling
 • programmering i SQL, samt Python, SAS eller motsvarande
 • Microsoft SQL-Serveradministration
 • informations- och datamodellering
 • kravställning av datafångst i datalagerprojekt

Egenskaper

Som person är du strukturerad, kvalitetsmedveten, drivande, kommunikativ och prestigelös och har mycket god förmåga att samarbeta med andra människor. Du uppskattar att arbeta i team och vill lära dig mer inom ditt område. En självklar egenskap hos dig är att du tar ansvar för ditt och gruppens arbete. Du uttrycker dig väl på svenska i tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och lämplighet för rollen.

Övrigt

Analysavdelningen har Stockholm som arbetsort. Möjlighet till placeringsort på något av Pensionsmyndighetens övriga sju orter; Luleå, Halmstad, Karlstad, Gävle, Söderhamn, Visby eller Växjö kan diskuteras.

Vi erbjuder hybrid arbetssätt och arbetsplats med möjlighet till distansarbete hemma och på kontoret utifrån en överenskommelse med arbetsgivaren. Vi strävar efter en jämn könsfördelning och jobbar aktivt och fokuserat för att uppnå våra höga mål kring jämställdhet och mångfald.

Tjänsten är en tillsvidareanställning, vi tillämpar provanställning om 6 månader.
I urvalet använder vi oss av både intervjuer och arbetsprov. Arbetspsykologiska tester kan också komma att vara aktuellt i urvalsprocessen. Intervjuer och urval sker löpande.

Tjänsten kan komma att placeras i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal, registerkontroll och särskild personutredning görs då för slutkandidaten. För vissa tjänster ställs krav på svenskt medborgarskap.

Har du skyddade personuppgifter kontakta rekryterande chef som hjälper dig med din ansökan.

Varmt välkommen med din ansökan!

#VårtJobbBerörAlla

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Ospecificerad arbetsort
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer PSL 2023-85
Kontakt
 • Karin Kolmodin, 46104542269
Facklig företrädare
 • Anna-Karin Åhrman Cortelius, Saco-s, 010-4543914
 • Helena Blomkvist, ST, 010-4542853
Publicerat 2023-05-17
Sista ansökningsdag 2023-06-18

Tillbaka till lediga jobb