Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 415 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 911 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert. Vi har ca 25 miljoner digitala kundkontakter per år. Vi är cirka 1700 medarbetare på åtta orter, från Luleå i norr till Halmstad i söder.

Vi gör pensioner enklare!

Vi på Pensionsmyndigheten hanterar åtta miljoner användare och värden upp till tio procent av Sveriges BNP. Det vi gör är därför viktigt på riktigt vilket ställer höga krav på teknik, användbarhet, säkerhet och på oss som jobbar här - inklusive våra arbetssätt.

Vi är övertygade om att vi möter dessa krav bäst om vi alla är motiverade och mår bra. Därför har vi valt att jobba agilt med SAFe (Scaled Agile Framework) som bas i vår verksamhetsutveckling med IT. IT-avdelningen består idag av ca 350 medarbetare. Som chef inom IT kommer du att verka i en miljö präglad av stort driv och hög ambitionsnivå samtidigt som vi värnar om en sund balans mellan arbete och privatliv. Vi arbetar för en inkluderande kultur där alla mår bra på och av jobbet. 

Vi letar efter dig som vill vara med och bidra till samhällsnytta genom att hitta innovativa och kreativa lösningar både för medborgare och myndighet. 

Vår vision är att leverera bäst IT för Sverige!

Arbetsbeskrivning

Du kommer att vara gruppchef för en av fyra grupperingar inom Utvecklingsenheten Leva på Pensionsmyndighetens IT-avdelning.

Gruppen rymmer systemutvecklare, testare, UX-designers, scrum masters och systemarkitekter. De är fördelade på två tvärfunktionella team som jobbar i ett av myndighetens agila utvecklingståg.

I uppdraget som gruppchef stöttar du både de agila teamen i den dagliga leveransen, samt organisationen runt omkring. Det handlar om att skapa bra förutsättningar för en arbetsmiljö som är inkluderande och kreativ och som underlättar delaktighet, ansvarstagande och engagemang. Som gruppchef kommer du att klargöra förväntningar, följa upp och ge feedback till var och en genom samtal och individuella målkontrakt. Här kommer din förmåga att motivera och uppmuntra dina medarbetare samt att utveckla den egna kompetensen in i bilden.

Du ingår också i ledningsgruppen för Utvecklingsenheten Leva. Tillsammans med enhetschefen och tre gruppchefskollegor leder du där såväl det operativa som det övergripande strategiska arbetet genom att driva frågor inom både IT-avdelningens och myndighetens utvecklingsarenor. 

Du har budget -och personalansvar samt ansvarar för gruppens resultat. 

Pensionsmyndigheten ligger i framkant med att prova tekniska innovationer och vår IT-avdelning har en framskjuten plats inom myndigheten. Du kan se fram emot att arbeta i en dynamisk och omväxlande miljö, med kunniga och engagerade medarbetare.

Vi erbjuder möjlighet till distansarbete, som regleras i ett distansarbetsavtal.

Några återkommande arbetsuppgifter: 

 • Ansvara för årligt budgetarbete, samt månatlig uppföljning och kvartalsvis prognostisering
 • Genomföra årliga medarbetarsamtal med måluppsättning, samt uppföljning av målen.
 • Genomföra årliga lönesamtal
 • Aktivt leda, inspirera och delta i arbetet kring gruppens uppdrag

Utbildning och erfarenhet

För att lyckas i rollen ska du ha:

 • Akademisk utbildning eller annan utbildning som vi bedömer som relevant  
 • Erfarenhet som chef med ansvar för budget, prognos samt personalansvar t.ex. rekrytering och arbetsmiljö
 • Erfarenhet av, och förmåga att leda en grupp som har stor teknisk kompetens
 • All dokumentation sker på svenska varför det är viktigt att du behärskar svenska språket väl

Meriterande:

 • Erfarenhet av förändringsledning
 • Erfarenhet av agil IT-utveckling och systemförvaltning
 • Erfarenhet av att arbeta i en hybrid miljö

Egenskaper

Dina personliga egenskaper är viktiga för oss eftersom vi värnar om att ha en generös och öppen kultur. För att nå våra mål har vi stort fokus på vår kultur och hur vi tillsammans påverkar vår arbetsplats. Du bör därför ha ett intresse och en vilja att vara med på denna kulturresa. Vi arbetar aktivt med vårt medarbetarskap som omfattar alla på myndigheten och består av tre nyckelområden. Vi tar ansvar, möjliggör förändring och driver utveckling.

Du är lyhörd och har passion för det du gör och är bra på att inspirera även på distans. Du tycker om förändringsarbete och är van att leda och coacha människor igenom detta. För dig är den snabba återkopplingen och att agera på den lika viktig för våra tekniska system som i samarbetet mellan människor.

I urvalet kommer vi lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper med betoning på ledaregenskaper samt lämplighet för rollen.

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning och vi förbehåller oss rätten att tillämpa provanställning om 6 månader. Tillträde snarast.

Tjänsten kan placeras i Stockholm eller Luleå som är IT-avdelningens kärnorter. Resor mellan orterna kommer förekomma.

Vi sitter i ljusa och moderna lokaler. I Luleå kommer vi till sommaren 2023 att flytta in i helt nybyggda lokaler på Porsön vid Science Center i anslutning till universitetet. Vårt kontor i Stockholm är i nära anslutning till Hornstulls tunnelbana.

Vi tillämpar hybridarbete med hög individuell frihet, och tillhandahåller utrustning för effektivt hemarbete

Arbetspsykologiska tester är aktuellt i urvalsprocessen

Tjänsten kan komma att placeras i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal, registerkontroll och särskild personutredning görs då för slutkandidaten. För vissa tjänster ställs krav på svenskt medborgarskap.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund. IT-avdelningen driver sedan en tid tillbaka initiativ för att öka medvetandegrad med fokus på jämställdhet.

För mer information

För mer information kontakta enhetschef Annika Francke Sandberg tel 010-4542123 mail annika.francke.sandberg@pensionsmyndigheten.se

Har du skyddade personuppgifter kontakta rekryterande chef som hjälper dig med din ansökan.

#VårtJobbBerörAlla

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer PSL 2023–89
Facklig företrädare
 • Helena Blomkvist, ST, 010-4542853
 • Linda Modin, Saco-s, 010-4543336
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-06-07

Tillbaka till lediga jobb